Dobre praktyki

Z projektu korzysta 350 uczniów i 20 nauczycieli (fot. Dawid Gromadzki)
Przepis na sukces
Dzięki dotacji z RPO, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku uczą się zawodu w lepszych warunkach, korzystają z kursów oraz staży u pracodawców
Regionalny Program Operacyjny Województwa Podlaskiego na lata 2014-
-2020 wspiera kształcenie zawodowe. Jednym z projektów, które są realizowane przy wsparciu
środków z programu jest „Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!”. – Głównym celem
projektu jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego na terenie Białostockiego Obszaru
Funkcjonalnego w dziedzinie gastronomii i dostosowanie go do potrzeb regionalnego rynku
pracy – wyjaśnia Marek Józefowicz, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku,
odpowiedzialny za realizację całego przedsięwzięcia.
Inwestycje i staże
W projekcie bierze udział 350 uczniów oraz 20 nauczycieli. Jest to projekt zintegrowany, dlatego składa się z dwóch części. W ramach pierwszej z nich, inwestycyjnej, powstało w tym roku Centrum Kształcenia Praktycznego. To nowoczesna placówka szkoleniowa, wyposażona w specjalistyczny sprzęt technologiczny, który pozwala prowadzić nauczanie w warunkach zbliżonych do tych, panujących w rzeczywistym środowisku pracy. Co ważne, Centrum spełnia normy bezpieczeństwa i jakości żywności. W ramach drugiej, „miękkiej” części projektu (która zakończy się w 2021 roku) są realizowane m.in. praktyki zawodowe dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej, kształcących się w zawodzie cukiernika i kucharza oraz staże dla uczniów Technikum Gastronomicznego, którzy w przyszłości będą wykonywali zawody kelnera, technika żywienia i usług gastronomicznych.
– Zespół Szkół Gastronomicznych nawiązał współpracę z restauracjami i hotelami z Białegostoku i okolic. Dzięki temu młodzież poznaje tajniki swojego przyszłego zawodu w praktyce. Uczy się, jak wykorzystywać nowoczesne techniki przygotowywania potraw i wyrobów cukierniczych, specjalistyczny sprzęt i urządzenia czy jak właściwie obsłużyć klienta – mówi dyrektor ZSG.
ZSG kształci uczniów zgodnie z potrzebami rynku pracy (fot. Dawid Gromadzki)
Nowe trendy
Ale staże i praktyki to nie wszystko. Ważne jest też rozwijanie u uczniów kompetencji kluczowych, czyli takich, które ułatwią im odnalezienie się na rynku pracy. Dlatego organizowane są m.in. zajęcia z zawodowego języka angielskiego, matematyki czy ekonomii, wszystkie z wykorzystaniem e-learningu.
Wśród różnych działań realizowanych w projekcie są kursy zawodowe, które sprawią, że uczniowie „Gastronomika” opuszczą szkolne mury bogatsi w najnowszą wiedzę. Wśród tematów są np. nowe trendy w kuchni staropolskiej, dekoracje cukiernicze z karmelu, czekolady i marcepana, kuchnia fusion i molekularna, kuchnie świata.
Dla młodych ludzi są też organizowane kursy baristy, barmana , wiedzy o winie, obsługi baru, a także dotyczące certyfikatu HAACP, zarządzania gastronomią czy nawet kurs prawa jazdy.
Żeby lepiej poznać zawody, które uczniowie będą wykonywać w przyszłości, organizowane są wyjazdy zawodoznawcze, np. na targi Horeca/Gastrofood w Krakowie, targi piekarsko-cukiernicze Sweet czy Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Uczniowie mogą też liczyć na nowoczesne poradnictwo w zakresie przyszłej kariery.
Kształcenie zawodowe w całym regionie
W ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 realizowanych jest kilkadziesiąt projektów, dzięki którym poprawi się infrastruktura i jakość nauczania w szkołach zawodowych w Podlaskiem.
Z dotacji korzysta m.in.: Zespół Szkół Nr 1 w Zambrowie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marianowie, Zespół Szkół Mechanicznych i Ogólnokształcących nr 5 w Łomży, Zespół Szkół nr 1 w Bielsku Podlaskim, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciechanowcu, Zespół Szkół Technicznych w Czartajewie czy Zespół Szkół Rolniczych w Ostrożanach.
Wsparcie dla nauczycieli
Zmieniająca się koniunktura na rynku pracy sprawia, że szkoły zawodowe muszą wciąż unowocześniać ofertę edukacyjną i sprawiać, by była ona atrakcyjna dla uczniów. Dlatego ZSG w Białymstoku wprowadza do swojej oferty nowe kierunki, a w ślad za nimi kształci też kadrę dydaktyczną.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych podniosą kompetencje i kwalifikacje poprzez udział w przewidzianych w projekcie studiach podyplomowych. Są to studia z zakresu bezpieczeństwa procesu produkcji w przemyśle spożywczym.
Dodatkowo, nauczyciele wezmą udział w praktycznych ćwiczeniach z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w wybranych zakładach produkcyjnych.
Białostocki „Gastronomik” organizuje staże i praktyki dla uczniów (fot. Dawid Gromadzki)
Dobra praktyka
Zespół Szkół Rolniczych w Ostrożanach to lider w pozyskiwaniu i realizacji projektów współfinansowanych ze środków UE w powiecie siemiatyckim. Opinię o szkole potwierdza m.in. wysoka zdawalność egzaminów zawodowych (niejednokrotnie powyżej średniej krajowej). Wśród zalet ZSR w Ostrożanach, które przyciągają absolwentów gimnazjów, można wymienić również dobrze wyposażone pracownie, współfinansowane ze środków unijnych. Szkoła daje możliwość bezpłatnego uzyskania dodatkowych kwalifikacji zawodowych i uprawnień, które zwiększają szanse zatrudnienia. ZSR w Ostrożanach ściśle współpracuje z otoczeniem społeczno-gospodarczym. Wysoki odsetek absolwentów znajduje zatrudnienie tuż po zdaniu egzaminów zawodowych i uzyskaniu świadectwa ukończenia szkoły. Jeden z roczników absolwentów szkoły – techników żywienia i usług gastronomicznych – może pochwalić się stuprocentowym zatrudnieniem w restauracjach, hotelach i gospodarstwach agroturystycznych na terenie powiatu i kraju. Dużą popularnością wśród uczniów cieszą się płatne staże zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach. Również kadra nauczycielska ostrożańskiego ZSR, tzw. zawodowcy, czyli nauczyciele zawodów, chętnie korzystają z możliwości podnoszenia swoich kwalifikacji i uczestniczą w stażach oraz kursach.
Warto korzystać z dotacji
Czy warto było sięgnąć po środki z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego? Marek Józefowicz, dyrektor ZSG nie ma wątpliwości: – Projekt pozwala nam zrealizować wiele ważnych działań, a przede wszystkim kształcić zgodnie z potrzebami rynku pracy i we współpracy z lokalnymi pracodawcami.
Projekt:
Gastronomik Białystok. Przepis na sukces!
Beneficjent:
Miasto Białystok
Wartość projektu:
9 648 618,17 zł
Wartość dofinansowania:
8 474 323,89 zł