Dobre praktyki

Włoski makaron z podlaskim sercem
Zakład Aktywności Zawodowej „Wytwórnia” produkuje wyśmienite makarony. Możemy ich skosztować w jednej z najlepszych restauracji w Białymstoku. W przyszłości produkty te będziemy mogli dostać w wielu sklepach i restauracjach regionu.
W „Wytwórni” pracują osoby niepełnosprawne z Białegostoku i powiatu białostockiego. Są to podopieczni Towarzystwa Inicjatyw Społecznych ALPI. Recepturę zakład ma najlepszą, bo oryginalną włoską. – Zaprosiliśmy naszego przyjaciela z Sycylii Giancarlo Russo, aby nas wsparł wiedzą o włoskim makaronie. Przyjeżdża do nas na kilkudniowe szkolenia. Ale nasz makaron, jest i będzie makaronem podlaskim – mówił podczas uroczystego otwarcia „Wytwórni” Piotr Bendiuk, prezes ALPI.
W ramach projektu podopieczni uczestniczą również w zajęciach rehabilitacji ruchowej oraz terapii zajęciowej. Projekt zakłada też aktywizację zawodową osób z niepełnosprawnością oraz pomoc w odnalezieniu się na rynku pracy. Towarzystwo Wspierania Inicjatyw Społecznych ALPI działa od 2008 r. Od początku aktywizuje i wspiera osoby z niepełnosprawnością intelektualną.
Projekt:
Aktywizacja od A do ZAZ
Beneficjent:
Towarzystwo Wspierania Inicjatyw Społecznych ALPI
Wartość projektu:
2 760 793,50 zł
Wartość dofinansowania:
2 619 993,50 zł